pátek 9. listopadu 2012

Pečený čaj na zahřátí

Jestli jste se právě vrátili vymrzlí z lampionového průvodu jako my, možná zatoužíte po velkém hrnku teplého čaje.

Tak proč si nevyrobit vlastní ovocný čaj přesně podle své chuti.
Recept je jednoduchý a vcelku ekonomický.

Ingredience:
  • 2kg ovoce dle chuti (jablka, hrušky, švestky, pomeranč, lesní plody - možno i z mraženého ovoce)
  • 600 g cukru krystal/krupice
  • koření dle individuální chuti (dávám skořici, badyán, hřebíček, skořicový cukr)
  • 1 větší citrón
  • varianta pro dospělé - rum na dochucení

Ovoce očistíme, případně zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Dáme na hlubší plech či zapékací mísu, zakapeme šťávou vymačkanou z jednoho citrónu a zasypeme cukrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C +/- 30-40 minut. Po vytažení z trouby můžeme zakápnout rumem, plníme do sklenic se šroubovacím víčkem, po uzavření postavíme víčkem dolů a necháme takto vychladnout. Uvedené množství vystačí na cca 8-10 sklenic (dle velikosti).

Pak již jen do šálku dáme dle velikosti 2-4 lžičky takto připravené směsi a zalijeme vroucí vodou.
Neznám lepší ovocný čaj, než takto doma připravený. Jediný zásadní problém tohoto čaje je, že jej většinou tak půlku sníme ještě před zalitím vodou, jen tak lžičkou, jako kompot:-)



Pěkný víkend Jana.

Žádné komentáře:

Okomentovat